zaterdag 28 november 2009

Social Bookmarking (ding 10 van 23 dingen)

Het is niet langer nodig om thuis te zijn en je eigen browser te gebruiken om je favorieten toe te voegen. Je hoeft niet meer voor (of achter) je eigen computer te zitten om je favoriete websites gemakkelijk terug te vinden.

Social bookmarking is een methode om via internet bladwijzers ofwel favorieten -bookmarks- te delen.

De website http://www.delicious.com/ is eigendom van Yahoo!, dus je moet wel een Yahoo! account hebben. Die had ik al jaren geleden aangemaakt dus ik kon rechtstreeks naar delicious.com surfen, me aanmelden en mijn favoriete websites bij elkaar zoeken en online plaatsen.

Ik ben een regelmatige gebruiker van het internet en ik kan de webadressen van mijn favoriete websites zo benoemen. Vaak zal ik dit programma dan ook niet gebruiken; zal ik me echter specialiseren op een bepaald terrein dan lijkt het me wel ontzettend handig om alle sites op een verzamelplek te hebben! (bijvoorbeeld alle websites rondom het bibliotheekwezen) En ik vind het uiteraard ook prachtig dat ik, waar ook ter wereld, deze op elk moment zal kunnen raadplegen..

dinsdag 24 november 2009

Les 5: Google docs, odidv2A.

Googlen kende ik vooral als het werkwoord; even vlug iets googlen oftewel gauw iets opzoeken via deze zoekmachine.

Google docs was me echter totaal onbekend.

Google Docs is een online dienst van Google. Met deze dienst kunnen opgemaakte documenten, spreadsheets en presentaties aangemaakt worden, die online worden opgeslagen. De dienst is vergelijkbaar met de betaalde programma's Word, Powerpoint en Excel van Microsoft.

Het grote voordeel van Google docs is dat het programma volledig gratis te gebruiken is. En waar ook ter wereld is er toegang mogelijk. Op eenvoudige wijze kan een groep mensen een document aanmaken, aanpassen, weer doorsturen en dat allemaal op eenzelfde tijd. Nadeel is dat documenten die door de oorspronkelijke gebruiker(s) worden gewist, op de Google server aanwezig blijven. Wat er vervolgens met die informatie al dan niet wordt gedaan is onduidelijk. Net daarom zullen proffessionals toch vaker voor de betaalde softwarepaketten van Microsoft kiezen.

Voor scholieren/studenten is dit een prima medium, denk ik. Erg handig om bijvoorbeeld een presentatie in elkaar te knutselen. En wie weet zullen we Google docs ook nog wel gebruiken in deze opleiding..

dinsdag 17 november 2009

Les 4: De digitale bibliotheek odidv2A.

Discussies zijn een stuk aantrekkelijker om naar te kijken als alle partijen uitgesproken meningen hebben en dat was ook weer een feit in de documentaire 'Wiki's' waarheid'.
Onderwerp van deze discussie was de internetencyclopedie Wikepedia.

Het concept Wikepedia bestaat eruit dat alle gebruikers van het internet, ongeacht hun achtergrond, zelf onderwerpen mogen starten en reeds bestaande webpagina’s van de encyclopedie ook mogen aanpassen. Uiteraard zorgt dit voor veel controverse en heb je al snel te maken met twee kampen.
Een balans tussen pro en contra was echter ver te zoeken bij de geïnterviewden; zowel voor- als tegenstanders weigerden water bij de wijn te doen. Op zich vond ik dat best jammer want elke partij reikte aandachtspunten aan die de moeite waard waren om dieper op in te gaan. Het bleef daarentegen een pleidooi voor ‘de eigen waarheid’.

Wat is DE waarheid? Wie heeft de waarheid tot zijn of haar beschikking? Zoveel mensen, zoveel meningen. Een mening berust op onder meer ervaringen, maar niet op feiten.
En laat nu net met die meningen lustig zijn rondgestrooid in Wiki’s waarheid.

Zelf gebruik ik Wikepedia nooit als eerste, laat staan als enige bron, tijdens het uitoefenen van het bibliotheekwerk. Het gebruik ervan is ook niet nodig omdat er websites zijn die meer gespecialiseerd zijn in bepaalde interessegebieden om specifieke vragen te beantwoorden van de klant. Als ik bijvoorbeeld een filmvraag wil beantwoorden zal ik rechtstreeks naar www.imdb.com gaan.

Wel is Wikepedia handig als doorverwijzing naar andere bronnen; de encyclopedie claimt niet de almachtige waarheid in huis te hebben; onder elke webpagina staan duidelijk links vermeld naar overige berichtgeving.
Verder geldt dat een goede auteur/verslaggever altijd verschillende bronnen moet opzoeken om deze te vergelijken en dus is Wikepedia niet zaligmakend, net zoals andere bronnen.

Het internet dreigt uit zijn voegen te barsten en men spreekt nu al van virtuele files. Uitvindingen zijn nodig, maar waar stopt het? De mens dreigt zelf slachtoffer te worden van uitvindingen die uiteindelijk niet meer controleerbaar zijn.

Less is more is voor mij dan ook een waarheid als een koe.