Discussies zijn een stuk aantrekkelijker om naar te kijken als alle partijen uitgesproken meningen hebben en dat was ook weer een feit in de documentaire 'Wiki's' waarheid'.
Onderwerp van deze discussie was de internetencyclopedie Wikepedia.
Het concept Wikepedia bestaat eruit dat alle gebruikers van het internet, ongeacht hun achtergrond, zelf onderwerpen mogen starten en reeds bestaande webpagina’s van de encyclopedie ook mogen aanpassen. Uiteraard zorgt dit voor veel controverse en heb je al snel te maken met twee kampen.
Een balans tussen pro en contra was echter ver te zoeken bij de geïnterviewden; zowel voor- als tegenstanders weigerden water bij de wijn te doen. Op zich vond ik dat best jammer want elke partij reikte aandachtspunten aan die de moeite waard waren om dieper op in te gaan. Het bleef daarentegen een pleidooi voor ‘de eigen waarheid’.
Wat is DE waarheid? Wie heeft de waarheid tot zijn of haar beschikking? Zoveel mensen, zoveel meningen. Een mening berust op onder meer ervaringen, maar niet op feiten.
En laat nu net met die meningen lustig zijn rondgestrooid in Wiki’s waarheid.
Zelf gebruik ik Wikepedia nooit als eerste, laat staan als enige bron, tijdens het uitoefenen van het bibliotheekwerk. Het gebruik ervan is ook niet nodig omdat er websites zijn die meer gespecialiseerd zijn in bepaalde interessegebieden om specifieke vragen te beantwoorden van de klant. Als ik bijvoorbeeld een filmvraag wil beantwoorden zal ik rechtstreeks naar www.imdb.com gaan.
Wel is Wikepedia handig als doorverwijzing naar andere bronnen; de encyclopedie claimt niet de almachtige waarheid in huis te hebben; onder elke webpagina staan duidelijk links vermeld naar overige berichtgeving.
Verder geldt dat een goede auteur/verslaggever altijd verschillende bronnen moet opzoeken om deze te vergelijken en dus is Wikepedia niet zaligmakend, net zoals andere bronnen.
Het internet dreigt uit zijn voegen te barsten en men spreekt nu al van virtuele files. Uitvindingen zijn nodig, maar waar stopt het? De mens dreigt zelf slachtoffer te worden van uitvindingen die uiteindelijk niet meer controleerbaar zijn.
Less is more is voor mij dan ook een waarheid als een koe.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten